Skip to main content

Megeszik a sima tárcsákat a sportos EBC betétek?

ÜGYFELÜNK KÉRDEZTE:
 

Tisztelt Ügyfélszolgálat!Szakmai kérdésben fordulok Önökhöz, mert annyi mindent lehet olvasni különböző fórumokon, hogy teljesen elbizonytalanodtam. Szeretném lecserélni az autóm fékeit (tárcsák + betétek), EBC-re.

Fékbetét közül leginkább a Red vagy Yellow Stuff lenne a kiválasztott, ám féktárcsa tekintetében van a bizonytalanság. Egyrészt, több helyen is azt olvasom, hogy ezekhez az EBC sport betétekhez is teljesen jó a sima EBC Premium disc féktárcsa és tökéletesen használható akár a Yellowstuff betéttel is. Máshol meg azt írják, hogy a „sima” tárcsákat megeszik ezek a sport betétek.

 

Önöknek mi a tapasztalata, használható-e az EBC Premium, vagyis a sima féktárcsával a Yellow, vagy Red vagy Blue Stuff fékbetét?

 

Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Varga Tamás

 

VÁLASZUNK:

Kedves Tamás!

A fórumok „szakértői” sok esetben féligazságokat mondanak, szerintem erről van szó most is.
Én így látom ezt a kérdést:
Az EBC betétei többnyire keményebbek (ettől tartósabbak), mint az egyéb gyártmányú fékbetétek általában. Ebből következik, hogy az EBC tárcsái ezekhez a betétekhez vannak fejlesztve és természetesen egymással a legoptimálisabb az élettartamuk.

Bármely EBC tárcsa használható bármely EBC betéttel.

Tulajdonképpen a gyárilag az autókba beépített féktárcsákkal is jól használhatók a fékbetéteink. Ezenkívül a nevesebb fékalkatrész gyártók jóminöségű tárcsáival is működnek. A kérdés csak az, hogy milyen párosítás az aminek van értelme és milyen az, ami teljesen ésszerűtlen. Például, miért kéne a legerősebb fokozatú (versenyzéshez is használható), fékbetétet egy minőségileg megkérdőjelezhető  tárcsával összepárosítani?

Amikor a betéttől elvárjuk, hogy a legnagyobb tudású legyen, akkor miért korlátozzuk a teljesítményét? Vagyis miért fogjuk vissza a csúcs fékbetétünket, hamár sok pénzért megvettük? Tehát ez nem célszerű és nem ésszerű, de semmiképpen nem káros
Vannak olyan vásárlóink is, akik párosítanak egy EBC Ultimax (Blackstuff), vagyis alap tudású fékbetétet, a versenyzők által is elismerten az egyik legjobb, GD Turbo tárcsával. És ezt csakis az miatt teszik, mert szép, sportos látvány egy ilyan féktárcsa. Ebben az esetben sem károsítják egymást ezek az alkatrészek, viszont erősen megkérdőjelezhető a célszerűség. De tulajdonképp azért készít az EBC gyár ennyi féle betétet és tárcsát, hogy mindenki a saját szempontjai alapján, a számára legoptimálisabb összeállítást tudja kiválasztani.

Visszatérve az eredeti kérdéshez: A „sima” tárcsákat megeszik ezek a sport betétek? Tehát, ahogy fentebb írtam, az EBC tárcsái közül a  legegyszerűbbet sem.

 

Viszont az meglehet, hogy egyéb márkájú és gyengébb minőségű tárcsákkal nem érdemes ilyen sport betéteket használni, mivel ezeket a könnyen kopó tárcsákat minden fékbetét elfogyaszt rövid idő alatt. 
Ez pedig már egy másik beszélgetés témája lehetne, de most nem az a cél, hogy a konkurenciát elemezgessük.
Remélem, hogy segítettem, de ha újabb kérdés merülne fel, nyugodtan írjon, és folytatjuk.

 

Tisztelettel:
Király László
EBC Brakes
Magyarországi képviselete
Budapest
+36209343131

Hasonló témájú cikkek itt: gyakran feltett kérdések »


Motorosok a Motorosokért Alapítvány
Motorrad
Drive-X
MZ CLUB HUNGARY
Jooble autószerelő állások