EBC féktárcsák garanciális feltétele az új, EBC fékbetét használatavágólapra másolva!

Sziasztok!
Azt olvastam, hogy az EBC Brakes gyár a féktárcsához csak akkor vállal garanciát, ha EBC márkájú és Új fékbetéttel használom. Régóta vannak EBC fék cuccok a motoromon és az autómon, és meg is vagyok velük elégedve, de mégsem értem, hogy a betéteknél nincs ilyen feltétel, viszont a tárcsáknál meg még a dobozukra is rá van írva. Miért van ez a megkötés az EBC tárcsák esetében?

Üdv, István
Budapest

Fékbetét hatása a féktárcsára

Szia István!

Ez korábban nem így volt, de mostanra már a tárcsák dobozára is valóban rá van írva.
Az utóbbi időben elárasztották Európát (is), a rendkívül gyenge minőségű, olcsó és bizonytalan eredetű fékalkatrészek.
Egy ideig „nyelte vagy vitatta a gyár” az egyre sűrűbben érkező reklamációkat, aztán egyszer csak azt mondták, hogy ÁLLJ!
Amióta ez a korlátozó intézkedés megszületett, drasztikus csökkenés állt be a garanciális ügyek területén.

Mi mindenhol kommunikáljuk ezt a korlátozást, és mint az EBC gyár hivatalos forgalmazói nem is vállalunk garanciát a tárcsákra, csak akkor ha új és EBC gyártmányú betéttel lett bejáratva, használva.
Ebben semmi átverés nincs, egyszerűen nem tudunk és nem is akarunk olyan termékekért felelőséget vállalni, amit nem mi gyártunk vagy forgalmazunk. Mivel a féktárcsa nem egy önállóan használható egység, hanem párosítani kell egy hozzá illeszkedő, és rá komoly fizikai hatást gyakorló másik egységgel, ezért nem kezelhető garanciális szempontból önállóan. Más a helyzet a fékbetétekkel, amelyek önállóan is kezelhetők, mivel a féktárcsák minősége kevésbé van bármilyen behatással rájuk, és ezért szinte soha nem hallunk olyat, hogy egy tárcsa tönkretette a vele használt fékbetétet. Így aztán a fékbetétek esetében csak ajánlatos vagy célszerű az azonos márka használata, de nem garanciális feltétel.
Minden minőségi fékalkatrész gyártó megküzd ezzel a problémával, mert nyilván mindenkit érint ez a jelenség.
A gyártók vagy előre elhárítják a felelőséget, mint ahogy az EBC Brakes vagy akkor tesznek lépéseket, amikor már felmerül a garanciális probléma. Legtöbben a bejelentést követően utasítják el a garanciális igényt. Azzal az indokkal, hogy nem megfelelő minőségű betéttel volt használva a féktárcsájuk és ennyi… Aztán lehet menni a KERMI-hez, meg a bírósághoz, meg mindenhová.
Az EBC ettől korrektebb megoldást választott. ELŐRE SZÓL, HOGY FELTÉTEL AZ ÚJ, EBC FÉKBETÉT.
Sőt vállalja, hogy ez miatt akár vásárlókat veszíthet!
De mégsem fordulnak el a vevők, mert amit előre tud az ember, azt vagy elfogadja vagy nem, viszont utólag senki nem szeret „szívni” …

Ez a filozófia áll e mögött a hozzáállás mögött.
Itt is olvashatsz erről: Miért garanciális feltétel a féktárcsák esetében az új EBC fékbetét használata »

Üdvözlettel: Király László