Skip to main content

Az EBC kerékpár Redstuff fékbetéteit próbálgattuk, és erről írtam véleményt

 

Bizonyára sokan szembesültek már azzal a problémával a „lejtőző szakágakban”, hogy a megfelelő fékbetét márkájának és típusának kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Egy jobb minőségű gyantás fékbetét első nekifutásra megfelelőnek tűnhet. Aztán a pálya néhány első féktávjánál ugyan kellő fékerőt biztosít, de egy picit hosszabb pályán a kezdeti pozitív tulajdonsága az ellenkezőjére fordulhat, hiszen a hosszasabb fékezések hatására a fékbetét elmelegszik és rohamosan veszteni kezd fékerejéből. Ráadásul általában az ilyen fékbetétek élettartama mindig tiszavirág életű.

 

Ezen tapasztalatok után a bringások legtöbbször a szinter fékbetétekhez nyúlnak. Mondván, hogy – „a szinter majd nem melegszik el” vagy azt, hogy – „több szezont is elmegy a szinter betét”. Az előbbi állítások egy része lényegében igaz is, viszont csak kompromisszumok árán. Mert az általam eddig korábban használt szinter fékbetétek nagy hátránya az volt, hogy csak bizonyos hőmérséklet tartomány felett kezdtek el értékelhető fékhatást produkálni. Tehát amíg üzemi tartományba nem hevültek, addig csak hosszú és gyenge féktávokat tudtam velük venni. Az élettartamukkal nem lett volna gondom, csakhogy némely szinter betét helyett sajnos a féktárcsáim koptak jobban.

 

EBC Brakes MTB Redstuff 1

 

A fent említett negatívumok és kompromisszumok elkerülésére fejlesztette az EBC kifejezetten a Downhill szakágba a Redstuff verseny fékbetéteket. Ezeket a verseny fékbetéteket próbáltam ki én, illetve a Freeriderz SC egy-két tagja. Tapasztalatunk, hogy ezek a fékbetétek az első fékezéstől maximális fékerőt biztosítanak, mégsem melegszenek el egy hosszú és fékezéssel teli pályán sem, így a fékerő a pálya végén is ugyanolyan, mint az elején volt.

 

Bejáratásuk rendkívül rövid ideig tartott. Egy új fékbetét garnitúra hazai pályákon 1-2 kíméletes kör alatt teljesen bekopik, tehát így a hosszas, szenvedős bekoptatásoktól sem kell tartani.

 

Tapasztalatom szerint a Redstoff verseny fékbetét élettartama közepesnek mondható, mert kb. 3 versenyhétvégét vagy több nap bikepark-ozást is kibír. Így ár-érték arányban is meggyőző volt számomra az EBC, hiszen a normál gyári fékbetétek is közel azonos árban vannak, mint amennyiért az EBC Brakes kínálja a Redstuff betéteket.

 

EBC Brakes MTB Redstuff 2

 

Összességében az EBC Brakes Redstuff nevű fékbetét családja, ami hegyi versenyzéshez lett fejlesztve, egy ideális választás minden hazai pályára és külföldi bikpark-ozáshoz is.

Magyar Gergő


Motorosok a Motorosokért Alapítvány
Motorrad
Drive-X
MZ CLUB HUNGARY
Jooble autószerelő állások