Skip to main content

A „Bike EBC Brakes” Goldstuff szinter kerékpár, MTB fékbetéteket teszteltem

 

„Ez a fékbetét nem melegszik el…”

 

Ezzel a gondolattal és egy szett első ás hátsó EBC Goldstuff szinter fékbetéttel vágtam neki a Szlovákiában található Malá Lučivná Dh pályájának. Aki esetleg ismeri a környéket, tudhatja, hogy ezen a pályán 500 méter a szintkülönbség és a pálya hossza 2 km. A pálya nem elnyújtott, de legalább nagyon meredek, ahol a fékeket igazán próbára lehet tenni.

 

EBC MTB Goldstuff teszt

 

A Goldstuff fékbetét bekoptatása kissé több időt és fékezést vesz igénybe, mint a Redstuff esetében, de még így is felhasználóbarát és nem szenvedés.
A Goldstuff szinter betéteknek is kell, 1-2 fékezés mire elérik üzemi hőfokukat, habár jó fékerőt biztosít már ez előtt is, csak kissé lágyabbat. Viszont ahogy melegszik a fék, úgy kezd el jobb és jobb fékerőt produkálni, majd hamarosan eléri azt a szintet, ahol már igazán harapni kezd. Hosszas lejtőzés és sok fékezés után sem sikerült annyira elmelegíteni a betéteket, hogy kicsit is csökkenjen a fékerő, pedig a féktárcsa színén szemmel látható, hogy igenis hevítve volt a fék. Tehát, az a kijelentés, hogy “ez nem melegszik el…”, itt teljes mértékben helytálló.

 

EBC MTB Goldstuff teszt

 

Ami érdekes tapasztalat volt a betétekkel kapcsolatban az, hogy 2-3 perc lejtőzés után fél perc pihenőt követően újra elindulva kb. az első 2 fékezés alatt vibráló hangot produkált a tárcsa, ami számomra szokatlan volt. (nem voltak bejáratva 100%-osan)
Eddigi tapasztalatom alapján az EBC szinter betétei más gyártók szinter betéteivel szemben a féktárcsát korántsem koptatják annyira, ezért ár és tartósság szempontjából ez a kombináció kiváló választás lehet.

Összességében a Goldstuff fékbetéteket olyanoknak ajánlanám, akiknek fontos a tartósság és hosszabb, meredek és fékezéssel teli pályákon bringáznak leginkább.

Magyar Gergő


Motorosok a Motorosokért Alapítvány
Motorrad
Drive-X
MZ CLUB HUNGARY
Jooble autószerelő állások