Szereted a takarékos megoldásokat és mellesleg még a legjobb féket is akarod?vágólapra másolva!

Ahogy tüzetesebben áttanulmányozom ezt a néhány éve megjelent cikket a fékbetét tesztről, egyszer csak észreveszek egy táblázatot a tesztelő úriember képe alatt. Jéééé, ez hol volt eddig?!
Újra és újra megnézem, mert tetszik nekem ez a táblázat!
Nem vagyok mérnök, ezért nem a G-k és a méterek érdekelnek, habár büszkén olvasgatom a több méteres különbségeket, amennyivel az EBC fékbetétek, vetélytársaikat maguk mögé utasították mindkét pilótával.
Azért az is egy érdekes kérdés lenne, hogy méterekről beszélgetünk ezen a szinten?! Ugye…?
És a gyárilag szerelt betétek? Na hát azok, szinte mindtől gyengébben teljesítettek, pedig hányszor hallottuk már, hogy a gyáritól nem létezik jobb!
De most mégis egy másik szempont, ami nem hagy nyugodni.
Átalakítom úgy a táblázatot, hogy csak az maradjon benne, ami egy igényes vásárlót érdekelhet, aki a pénzéért a legtöbbet akarja, mert a többi adat most nem fontos.
Fékbetét teszt táblázat
A főszereplők most forintok és milliméterek, valamint az én kereskedői logikám.
Tételezzük fel, hogy az összes tesztelt betéttel nagyjából azonos távot tettek meg és a terhelésük is egyforma volt. Nagyon izgalmas, hogy már az első pillantásra feltűnik, hogy van köztük olyan, amelyik 4x gyorsabban fogyott mint az EBC betét, de még a legtartósabb ellenfeleken is kétszer nagyobb kopást mértek a műszerek. Ha elfogadjuk azt a logikát, hogy a vizsgált fékbetét anyagok kopási tulajdonsága nem változik naponta, hát bizony azt kell mondanunk, hogy a betétek egész élettartamát tekintve az EBC minimum kétszer addig fog tartani mint bármelyik ellenfele.
Gondolkodjunk ezen még egy kicsit, mert érdemes…!
Amennyiben kétszer addig tart egy fékbetét mint a másik, akkor egységnyi időre vetítve, pont a felébe került, ha az áruk azonos volt.
Ugye ez így van? Sőt fokozható, mert ha a 30%-kal drágább versenytársat nézzük, akkor kb. 26-30000Ft-ot füstöltünk el 10000Ft helyett és ráadásul még ott vannak azok a rusnya méterek is, amiket mindenki maga értékelhet soknak vagy kevésnek. Ez a számtan csak egyetlen tárcsa esetén van így, mert az összegek a tárcsák számátől függően nőnek és még szerelési költségekkel is kell számolni (ami szintén néhány ezer forint) és itt sem mindegy a periódusok gyakorisága. Már olyan összegekről beszélünk itt, amikre manapság oda kell figyelni!!!
Gondolkoztam, hogy kell-e ide a végére valami nagy mondás. Aztán rájöttem, hogy csak a következőt szeretném beismerni.
Nem tudunk és nem is akarunk elfogulatlanok lenni a termékeinkkel.
Talán az is a dolgunk, hogy keressük azokat a pontokat, amiben jobbak vagyunk mint a konkurencia.
Igyekszünk rávilágítani a jövőben is arra, hogy milyen előnyöket hordoznak magukban az EBC termékei.

Király László