EBC Brakes motor kuplung, kuplungszerszám, fékcső, fékfolyadékvágólapra másolva!

Mottó a termékekhez

Az EBC Brakes nem azt a célt tűzte ki, mint sok más gyártó ebben a szakmában, hogy gyenge minőségű utángyártott fékalkatrészekkel árassza el a piacot, hanem a gyárival azonos vagy inkább jobb minőségű (lásd a tesztekben), de mégis olcsóbb megoldásokat kínáljon az igényes járműtulajdonosoknak.

Gondolatok a kuplungról

A motorkerékpárunk talán leginkább igénybevett és kopásnak kitett alkatrésze a fékek után a kuplung, amin nem feltétlen a biztonságunk, hanem inkább a motorozás minősége, élvezhetősége múlik. A megcsúszó kuplung hangja vagy az indulásnál rángatva meg-meg ugró jármű minden motoros rémálma. Amikor jelentkeznek a tünetek, akkor sajnos már könnyen diagnosztizálható eme értékes és fontos alkatrész meghibásodása. Ennél a pontnál egy fontos döntést kell hoznunk! Olcsó és gyenge vagy méregdrága..? Nem! A legjobb és legtartósabb megoldás kell a lehető legkevesebb pénzből. Ezeket a szempontokat jól ismerik az EBC gyárban a kuplung program tanúsága szerint. Egyes alkatrészgyártóknál tapasztalható, hogy nem komplett lamella készletet kínálnak a megkopott, megcsúszó lamellák helyett, hanem egy-egy darab lamellával próbálják orvosolni a problémát. Ez a lehetőség csábító az olcsósága végett, de a pillanatnyi öröm, amit az alacsony ár miatt érzünk, sajnos hamar elmúlik, mivel ez csak olyan, mint a “kézrátételes” gyógyítás. Amennyiben Ön végleges és megfizethető megoldást keres a problémára, akkor az EBC kínálatában megtalálja.

EBC CSK megerősített kuplungrugó készlet

 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat

Ezen készleteknek a rugói 10-15%-al erősebbek, mint a gyárilag beépített egységek, ám ez miatt nem szükséges ennyivel több erő a kuplungkar behúzásához, viszont egy sokkal erősebb, csúszásmentes kuplungot nyerünk vele. Ez az apró szerkezet nagyon sok bosszúságtól kímélheti meg azokat a motorosokat, akik az átlagosnál jobban igénybe veszik a járművüket (tuning, gyorsulás, egykerekezés, versenyzés, stb.).

Új lamellákkal minden esetben ajánlatos a rugókat is cserélni, mert a régi rugók az előfeszítés és a ciklikus hőterhelés következtében elfáradnak és elveszítik eredeti feszességüket, ami előbb-utóbb megcsúszáshoz vezethet. Azt viszont tudni kell, hogy még mielőtt megcsúszna a kuplung, azelőtt kell az erősített rugót használni, mert utána már nagyon kicsi az esély arra, hogy megússzuk a lamella cseréjét.

EBC CK prémium parafa bázisú kuplung lamella készlet

 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat
 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat
Miért az EBC kuplungok a legjobbak?

A kovácsolt alumínium tárcsákon az erősen megvastagított érintkezési, felfekvési felületek (lásd, az ábrán), lehetővé teszik a terhelés jobb eloszlását a kuplung kosár és a lamella fogak, (körmök) találkozásánál, így az EBC konstrukciója megakadályozza a beverődést, szemben az eredeti gyári vagy más gyártók megoldásaival. A kuplungkosár felfekvő felületének fűrészfog szerű beverődései rángatást, (dadogást) okoznak kuplungolásnál. Ezt a hibajelenséget kiküszöbölik az EBC gyár mérnökei által kifejlesztett kuplunglamellák és még az áruk is kedvező. Tehát szerintünk az EBC hidegen sajtolt acéltárcsái, (olaj-szétterítő mintázattal) a speciális alumínium ötvözetből kovácsolt és megvastagított körmökkel, (parafa, aramid vagy karbon bázisú) lamellák és 10%-kal erősített rugók alkotják a jelenleg kapható legjobb kuplungot.

EBC kuplung rajz

A CK típusú kuplungtárcsák dörzsanyaga impregnált parafából, alumíniumszemcsékből és műgyantából készül. A hullámosodás, beégés és a megcsúszás megelőzésének érdekében ezeket az anyagokat egy speciális eljárással tömörítik. Ez a technológia rendkívüli hőtűrőképességet és hosszú élettartamot biztosít a lamelláknak. A CK készletek a gyárinak megfelelő mennyiségű kopólamellát tartalmaznak és az összes népszerű motorkerékpárhoz megvásárolhatók.

Azokhoz a járművekhez, amelyeknél a fémlamellát is cserélni kell, választhatunk a DRC vagy DRCF és az SRK komplett készletek közül.

EBC CKF Carbon Fiber kuplung lamella készlet

 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat

Korábban a CKF karbonszál erősítésű tárcsákat az erős Off-Road motorok eredeti, parafás kuplungjainak kiváltásához, tuningolásához ajánlottuk. Mára már tudjuk, hogy nem csak a nagy nyomatékú egyhengereseknél lehet kiváló tuning eszköz, ez az karbonszálas kuplunglamella készlet, hanem a többhengeres sport és túramotorokhoz is egyre bővül a kínálat. A visszajelzések szerint ezekkel a nagyszerű CKF lamellákkal és az erősített CSK rugókkal, még hatásosabb kuplung felújításokat végezhetünk, mint korábban.

EBC SRC Street Racer Clutch aramid kuplung lamella készlet

 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat
 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat

Dörzsfelületében aramidot és még egyéb adalék anyagokat tartalmaz és ennek következtében igen nagy a hőtűrő képessége. Annak ellenére, hogy harapósabb, gyorsabb, pontosabb, mint a hagyományos parafa lamellák, az élettartama mégis hosszabb. Ajánlott a beszerelése nagyteljesítményű sportmotorkerékpárokba, sportosan és versenyszerűen motorozók számára. Ez a készlet nem tartalmazza a fémlamellákat, de a 10-15%-al megerősített spirál rugókat igen, viszont azoknál a motor típusoknál, amelyeknél gyárilag “Diaphragma”, tányér rugókat alkalmaznak, ott vagy az eredeti rugót kell visszaszerelni vagy az EBC erősített membránrugóját kell megvásárolni.

EBC DRC Dirt Racer parafa bázisú komplett kuplung készlet

 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat
 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat

Ez a DRC kuplung szett ugyanúgy alumínium szemcsés parafa alapanyagból készül és műgyantával van impregnálva, mint a CK sorozat lamellái, ám ez a készlet tartalmazza az acéltárcsákat is, valamint a csomagban van egy garnitúra megerősített rugó, ami 10-15%-al erősebben nyomja egymáshoz a tárcsákat.
A kuplungokra jellemző problémákat felismerve igyekszik az eredetinél jobb és olcsóbb megoldásokat kínálni az EBC gyár.

EBC DRCF Dirt Racer Carbon Fiber komplett kuplung készlet

 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat

A 2011-es szezon kuplung újdonsága volt ez a karbonszálas technológiával készített dörzslamellákat tartalmazó, valamint megerősített rugókkal és az acéllamellákkal is rendelkező kuplung készlet. Ez a termék az EBC jelenlegi legerősebb Off-Road kuplung sorozata. Tulajdonságai megakadályozzák az idő előtti kopást és deformálódást, ezért kiválóan alkalmas a legmagasabb szintű sport és verseny használatra MotoCross illetve ATV gépekhez. Rendkívül ellenálló a nagy hőterhelésekkel szemben is, ezáltal agresszívebb stílust enged és így egy jobb vezetési élményt nyújt, mint a hagyományos kuplung technikák.
A tesztelések kiváló eredményekkel végződtek és a szett minden szempontból megfelel a legkeményebb versenyigényeknek.

EBC SRK Street Racer Komplett aramid kuplung készlet

 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat
 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat

A kuplungok legújabb generációjához tartoznak ezek az aramid készletek amik erős utcai sport és versenymotorokba kínálnak egy komplett megoldást az erőátvitel megerősítéséhez vagy felújításához. Ez a sorozat alapjaiban ugyanazokat a jó tulajdonságokat hordozza magában, mint az SRC-széria, de itt a rugókon kívül egy garnitúra rendkívül jó minőségű acéllamellát is találunk a csomagban. Az aramid kuplungtárcsák már eddig is bizonyították, hogy jóval többre képesek, mint a gyárilag szerelt parafás lamellák, ráadásul így komplett egységben, már egy igazi versenyszintű kuplungot tud megvásárolni, aki ilyet választ.

FIGYELEM KEDVES VÁSÁRLÓNK!

 • Abban az olajban, amit a motorba töltünk, legalább egy órán át áztassuk a lamellákat beszerelés előtt, hogy az első kuplungolásoknál ne a száraz felületek találkozzanak.

EBC CT Clutch Tool gyári kuplungszerelő szerszám

 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat

Minden motorkerékpár esetében a kuplungrögzítő anyát, gyárilag meghatározott nyomatékkal kell meghúzni és ehhez kell ez a szerszám, mivel ez nélkül csak barkácsolni lehet és ez a szakszerűtlen beavatkozás, sokszor a kuplung deformálódását okozza. A különböző méretű kuplungokhoz, különböző célszerszámokat kell használni, mit az adott járműnek megfelelő formában és méretben tudnak megrendelni vásárlóink.
A kuplung szerszámokat rendelésre hozzuk, és beszerzési áron kínáljuk Kedves Vásárlóinknak!

Motorkerékpárokhoz nagyteljesítményű flexibilis fékcsövek

EBC BLM (Brake Lines for Motocycle) nagyteljesítményű fékcső készlet motorkerékpárhoz

 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat
 • EBC motorkerékpár fékbetét táblázat

Régi igénye volt az autós-motoros közönségnek egy olyan megfizethető fékcső szett, amely törvényes jóváhagyásokkal is rendelkezik. Éveken keresztül csak az illegálisan használható verziókat lehetett elfogadható áron beszerezni itthon. Reményeink szerint, hamarosan hatósági engedélyekkel együtt kínálja az EBC Brakes Magyarországon is ezeket a csúcsminőségű termékeket. A méretre gyártott rozsdamentes acélhálóval bevont tefloncsövekből és a gyárilag hozzájuk sajtolt nemesacél szerelvényekből álló szetteket egyenként tesztelik közel 30 bar nyomás alatt, a hatóságok által meghatározott ideig és csak ezt követően kerülnek csomagolásra. A precíz technológiának és a felhasznált anyagok minőségének köszönhető az, hogy szakszerű beépítést követően, az adott jármű teljes élettartamáig tartó garanciát vállal ezekre a termékekre az EBC gyár.

FONTOS INFORMÁCIÓ!

Jelenleg nincs Magyarországon érvényes közúti engedély az EBC fémhálós fékcsövekhez.
Folyamatban van az engedélyeztetésük, de amíg ezt nem adják meg a hatóságok, addig csak versenypályákon és a közúti forgalomtól elzárt utakon használhatók ezek a termékek.

EBC hidraulikus kuplung és fékfolyadékok

Fékfolyadék esetleg fékolaj vagy mi is ez?

A fékrendszerünknek ezen alkotóelemére méltatlanul kevesebb figyelmet fordítunk, mint a többire. Pedig mit ér a legjobb sport fékbetét az agyon furkált tárcsával és a verseny fékcső, ha néhány kemény fékezés után bizonytalanná válik a nyomás fékrendszerünkben… Sokszor szakemberek sem szentelnek megfelelő figyelmet a fékfolyadék ügynek és van aki még ma is “fékolajnak” hívja, és persze azt sem tudják sokan, hogy minden gépjármű gyártó szigorúan meghatározza a csere periódusait. Talán egy elfogadható elmélet az, miszerint sűrűbben ne cseréljünk semmit, mint ahogy azt előírták, de amikor elő van írva, akkor viszont gondolkodás nélkül!

 • EBC hidraulikus kuplung és fékfolyadékok
 • EBC hidraulikus kuplung és fékfolyadékok

EBC BF004 hidraulikus kuplung és fékfolyadék

Glykol bázisú fékfolyadék, ami általános használatra készül és kategóriájában kimagasló, legalább 260°C fokos forráspontjával minden modern gyártású autó és motorkerékpár kuplung és fékrendszerébe használható. A fékfolyadékokra vonatkozó DOT-minősítő szabvány szerint ebbe az osztályba tartozó anyagok forráspontjának minimálisan el kell érnie a 230 Celsius (446F) fokot. Ezzel szemben az EBC Brakes BF004 termékei a 260°C forráspontjukkal oly mértékben túlteljesítik ezt a követelményt, ami példa értékű.

EBC BF005.1 nagyteljesítményű hidraulikus kuplung és fékfolyadék

Hamarosan rendelhető lesz a 270°C fokos száraz és 184 nedves forrásponttal rendelkező DOT5.1-es fékfolyadék, amely keverhető lesz minden poliglikol bázisú társával. Ezeket a termékeket a vásárlói igények minél magasabb szintű kiszolgálása érdekében kezdi gyártani és forgalmazni az EBC Brakes. A verseny fékfolyadék áránál olcsóbb, de a BF004 műszaki értékeinél magasabb szintű DOT5.1-es folyadékot azoknak kínáljuk, akik kedvelik ezt a kategóriát és eddig más gyártóktól kellett beszerezniük.

EBC BF307+ hidraulikus verseny kuplung és fékfolyadék

Ez az Ultra High Performance Glykol bázisú sport fékfolyadék minden hidraulikus fékrendszerhez és kuplungrendszerhez használható. Extrém 307°C foknál is magasabb forráspontjával még a legszélsőségesebb verseny igénybevételek próbáit is kiállja. Az EBC BF 307+High fékfolyadék használatával javul a pedálérzet (adagolhatóság), csökken a fading (fékerő kihagyás) és megszűnik a szivacsos, bizonytalan érzés a fékkarnál és a fékpedálnál. Speciális összetétele miatt kevesebb korrózió és lerakódás képződik a fékrendszeren belül. Ez a fékfolyadék különleges tulajdonságaival optimálisan járul hozzá egy perfekt fékrendszer felépítéséhez, akár sport vagy verseny körülmények között is.

Biztonságtechnikai adatlap letöltése itt